- Het Verenigd Koninkrijk bereidt de inzet van een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen in Oost-Europa voor, zo meldde de Britse premier Boris Johnson zaterdagavond.
- De “grote” militaire inzet is bedoeld om een signaal af te geven aan het Kremlin en wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de NAVO.
- Johnson is tevens van plan komende week naar de regio rond Oekraïne te reizen en een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.
- Lees ook: Biden stuurt ‘binnenkort’ Amerikaanse militairen naar Oost-Europa
Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden, die in Europa ingezet kunnen worden. Premier Boris Johnson wil daarmee een “duidelijke boodschap” aan het Kremlin afgeven, zo meldt hij zaterdagavond.
De “grote” militaire inzet wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de militaire leiding van de NAVO. Het gaat om een verdubbeling van de ongeveer 1150 Britse troepen die nu al in Oost-Europese landen aanwezig zijn, evenals “verdedigingswapens” die naar Estland kunnen worden gestuurd. Het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales staat tevens stand-by om “binnen uren” ingezet te kunnen worden mochten de spanningen verder oplopen, aldus het kantoor van de premier.
“Dit pakket zou een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin – we zullen hun ontwrichtende activiteiten niet dulden en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de NAVO staan in het licht van Russische vijandigheid”, zegt Johnson in een verklaring. “Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden om volgende week in heel Europa te worden ingezet, zodat we onze NAVO-bondgenoten kunnen steunen.”
Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen, al is nog niet bekendgemaakt waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook is hij van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.
Lees ook: Rutte en Hoekstra naar Oekraïne, dat oproept paniekzaaierij over Rusland te vermijden
'Oekraïne moet eigen toekomst kunnen bepalen'
De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Poetin beschuldigt het Westen ervan de veiligheidszorgen van Rusland in Oost-Europa, waaronder de aanwezigheid van westerse troepen in het gebied, niet serieus te nemen.
De Britse leider, die momenteel in eigen land onder druk staat vanwege een aantal lockdownschandalen, zegt dat het een ramp zou zijn voor Europa als Poetin kiest voor "bloedvergieten en vernietiging". "Oekraïne moet vrij zijn om zijn eigen toekomst te bepalen."
In Estland zijn nu meer dan 900 Britse militairen gestationeerd en in Oekraïne meer dan honderd, die daar deelnemen aan een trainingsmissie die in 2015 begon. Nog eens zo'n 150 Britten bevinden zich in Polen.
De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij "binnenkort" een klein aantal militairen naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten zal sturen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8.500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa.
Meer over het conflict rond Oekraïne? Check ook deze stukken eens:
- Olieprijs stijgt naar hoogste niveau in 7 jaar, nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen
- 12 dingen die je moet weten over de Russische president Vladimir Poetin, die volgens het westen Oekraïne wil binnenvallen
- Duitsland stuurt geen wapens, maar 5.000 helmen naar Oekraïne
- Verenigde Staten willen Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas en hopen daarmee op een harder optreden tegen Rusland
- Zo kwam het conflict tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO tot stand – van de val van de Sovjet-Unie in 1991 tot de massale Russische troepenopbouw nu